H&H Webranking, vem borde vinna?

This article was migrated from an older iteration of our website, and it could deviate in design and functionality.


H&H Webranking är en årlig tävling för att avgöra vilka företagswebbplatser som bäst uppfyller behoven bland målgrupper såsom affärspress, analytiker och investerare. Men vad det egentligen är som rankas råder det ofta missförstånd om.

Estimated read time : 4 minutes

Jump to

En missförstådd tävling

imageMissförstånden kring H&H Webranking, kommunikationskonsulten Hallvarsson & Halvarssons årliga tävling för företagswebbplatser, är många.

När en nyhet om Webranking-resultat publiceras brukar det inte dröja länge innan det dyker upp kommentarer och blogginlägg om att en webbplats bygger på gammal teknik, att designen inte är snygg, att man inte hittar en viss typ av innehåll, eller att en konkurrerande webbplats är “bättre”.

Även om kommentarerna ofta har goda poänger är de sällan relevanta för en diskussion om hur Webranking-resultatet borde se ut. Det råder helt enkelt missförstånd om vad det egentligen är som rankas.

Kriterierna för H&H Webranking

Inför varje års Webranking gör Hallvarsson & Halvarsson en undersökning bland journalister, analytiker, investerare och studenter. Syftet är att ta reda på hur viktiga olika delar på en webbplats är för målgrupperna – avseende både funktioner och innehåll.

Denna undersökning utgör grunden för de kriterier som sedan används för själva rankningen – som till stor del fokuserar på IR och information för potentiella medarbetare. Kriterierna är tydliga och lämnar inget, eller mycket lite, utrymme för tolkning. En allmän uppfattning om hur “bra” en webbplats är påverkar med andra ord inte resultatet i Webranking.

Vilken webbplats borde då vinna?

Webranking är en tävling som syftar till att identifiera vilka företagswebbplatser som bäst tjänar specifika målgrupper såsom journalister, IR-intressenter och studenter. Man ska inte förväxla Webranking med andra tävlingar såsom WebAward, Webby Awards, Favorite Web Awards, eller rena designtävlingar såsom Svenska Designpriset.

De webbplatser som bäst uppfyller tydliga kriterier som fastslagits genom enkätundersökningar bland relativt smala målgrupper ska alltså toppa Webranking – oavsett vad man tycker om webbplatserna i allmänhet.

Vill man se ett annat resultat bör man se till en annan tävling. På Webranking-webbplatsen finns mer information rankningsprocessen och kriterierna.

Resultatet i Webranking 2010

imageHär finns hela resultatet för svenska företagswebbplatser i årets Webranking.

I årets undersökning vann Swedish Match, som övertog förstaplatsen från Trelleborg.

Swedish Match är en kund till Hallvarsson & Halvarsson, vilket också är tydligt markerat i resultatlistan.